fbpx

VarioKomp padlófűtés utólagos beépítése

VarioKomp padlófűtés szerelése meglévő, régi építésű vagy műemléki védelem alatt álló épületekben

A padlófűtés meleggé varázsolja helyiségeinket és kitűnő hőérzetével kellemessé teszi az otthon töltött időt. Bár sokan örülnének ennek, sajnos nem mindenki számára adatott meg, hogy a padlófűtés előnyeit élvezhesse. Mi lenne, ha azt mondanánk, létezik olyan megoldás amely az utólagos beépítést os lehetővé teszi? A megfelelő rendszerrel mindez megvalósítható, legyen az akár régi vagy müemlékvédelem alatt álló épület.

A padlófűtésekről, röviden

VarioKomp padlófűtés, Variotherm

A melegvíz üzemű padlófűtések a felületfűtések közé tartoznak. Mit is jelent ez? Az egyenletesen, nagy felületen fektetett fűtőcsövekben 26-38°C hőmérsékletű melegvizet keringtetünk. A padlófűtés – kihasználva nagy felületét – az előállított meleget sugárzó hőenergia formájában a helyiség felé leadja. A sugárzó hő a Nap sugárzásához hasonló elven működik: nem a levegőt melegíti fel, hanem a hőt infravörös hullámok segítségével viszi át. Amikor az infravörös hullámok szilárd testekkel, tárgyakkal ütköznek, átalakulnak és a a felvett energiát, mit sugárzó hőt leadják a helyiségben. Az emberi testet így tulajdonképpen belülről melegítjük, amit különösen kellemesnek érzünk.

Miért szereltessünk utólag padlófűtést?

Fűtési költséget takarítunk meg

Mivel a VarioKomp rendszer fűtőcsövei a padlósíkhoz közel helyezkednek el, villámgyorsan melegítik fel a felületet és ezzel együtt a helyiséget is.

E fűtések rendkívül egyszerűen szabályozhatók. Mivel a helyiséget teljes alapterületén fűtik, jóval alacsonyabb előremenő fűtővíz-hőmérsékletre van szükség (26-38°C), mint egy hagyományos központi fűtés esetén, ahol ez akár 60°C is lehet. Ezen elven az energiaköltség-megtakarítás elérheti a 25%-ot is. Amennyiben a padlófűtést hőszivattyúval, vagy szolár energiaforrással kombináljuk, a költségmegtakarítás akár ennél nagyobb mértékű is lehet.

Kellemes hőérzetű sugárzó meleg

A padlófűtések által létrehozott sugárzó hő egy szempillantás alatt meleggé változtatja a hideg felületeket. Ezt a sugárzó meleget az emberi test ugyanolyan kellemesnek érzi, mint a Nap melegét, mely nem hasonlítható össze a hagyományos fűtőtestek által előállított konvektív hővel.

Milyen rendszert válasszak?

Az esztrich padlófűtések az esetek jelentős részében nem alkalmasak utólagos beépítésre, mivel a lefektetett fűtőcsövek 7-10 cm vastagságú folyékony esztrich rétegbe kerülnek, mely részére nehézkes elegendő helyet biztosítani.

padlófűtés, variokomp, variothermAz utólag történő padlófűtés szerelésre a száraz fektetésű padlófűtés alkalmas, melynek alapját – a mi esetünkben – az építésbiológiai bevizsgálással rendelkező, mindössze 18 mm vastagságú gipszrost rendszerlemezek adják, melyeket már meglévő esztrichfelületre fektetünk. A fűtőcső – esetünkben a VarioProFil 11,6×1,5 Laser cső) a rendszerlemez pogácsái között kerül elhelyezésre. A fennmaradó – csőfal és pogácsák közötti réseket – a Kompakt kitöltőmassza felvitelével szüntetjük meg. Itt a massza teljes mértékben körülöleli a fűtőcsöveket.

Mire ügyeljünk a VarioKomp száraz rendszerű padlófűtés utólagos beépítése során?

Hordozó felület

A VarioKomp rendszer utólagos beépítése a legtöbb megrendelői megkeresés esetében lehetséges. A hordozó felület legyen száraz sík és terhelhető.

Szerkezeti vastagság

A padlófűtések utólagos beépítése esetén a szerkezeti vastagság nagy jelentőséggel bír. Ha túl magas lenne, nem lehet pl. az ajtót kinyitni.

A VarioKomp rendszer teljes vastagsága mindössze 20 mm, így kitűnően alkalmazható a felújítások során.

Súly

Régi épületekben vagy gerendafödémek esetén válik fontossá a beépítendő rendszer súlya. Fontos, hogy a padlófűtés beépítése előtt kérjük egy gyakorlott szakember – pl. statikus – véleményét. A száraz rendszerű VarioKomp padlófűtés négyzetméterenként 24,5 kg súlyú.

Hőszigetelés

A padlófűtés energiatakarékos fűtésforma, mivel alacsony előremenő fűtővíz-hőmérséklet mellett (mindössze 26-38°C) üzemel. Annak érdekében, hogy ne kelljen feleslegesen sok energiát a felfűtés során elhasználni, fontos, hogy a padlót jól szigeteljük fűtetlen helyiségek vagy akár a talaj felé. Ennek hiányában sok energiát veszíthetünk.

Mit tehetünk, ha csak egy-egy helyiségben szeretnénk padlófűtést?

Mit tegyünk, ha pl. családi házunk radiátoros fűtéssel van ellátva, de a fürdő felújítása során padlófűtést szeretnénk beépíttetni? Nem probléma! A VarioKomp rendszer minden további nélkül, nyugodtan szerelhető akár egy-egy helyiségen is.

A Variotherm szivattyús mikroállomás jelenti a hídat a két rendszer között

A szivattyús mikroállomás egy olyan osztó-gyűjtő blokk (1-2 fűtésVariotherm, szivattyús mikroállomási körhöz), mely összeköti a alacsony- és a magashőmérsékletű fűtőrendszereket (pl. a radiátorosat). Ennek okosan tervezett befecskendező kapcsolása állandó hőmérsékleten tartja az alacsonyhőmérsékletű fűtőrendszer előremenő fűtővíz-hőmérsékletét, míg egy helyiségtermosztáttal a helyiséghőmérsékletet tartjuk beállított értéken.

Száraztechnológia – egyszerű szerelhetőség

A mindössze 18 mm vastagságú pogácsás, mart felülettel rendelkező gipszrost rendszerlemezeket sík, terhelhető felületre fektetjük. Ezek rögzítik a VarioProFil 11,6×1,5 többrétegű alumíniumbetétes csövet. A kialakítás előnye, hogy – a helyszín adta lehetőségekhez alkalmazkodva – a cső nyomvonalát saját magunk határozzuk meg illetve garantálja a mindenhol egységes csőtengelytávolságot és így, az egyenletes felületi hőmérséklet eloszlást is.

Végül a felületen egyenletese elterítjük a Kompakt kitöltőmasszát. A burkolása rövid kiszáradást időt követően (legalább 24 óra) kezdődhet meg.

padlófűtés variokomp variotherm

A fűtőfelületek részére ajánlott padlóburkolatok

Padlófűtés, burkolatok, Variotherm

Bármilyen nekünk tetsző anyagot választhatunk, legyen az kő, laminált padló, többrétegű parketta, kerámiaburkolatok, linóleum, vinyl vagy padlószőnyeg. Fontos, hogy a választott burkolat – gyártói nyilatkozat alapján – legyen alkalmas fűtőfelületen való elhelyezésre.

Minél vastagabb egy bizonyos padlóburkolat, annál lassúbb a hőátvitel. A járólap és a terméskő például jó hővezető képességgel rendelkezik, így a felület és a helyiség gyors felfűtését nem gátolják.

 

Hűtés a padlófelületen

A vízüzemű padlófűtő felületekkel nyáron hűteni is lehet, ez azonban minden esetben csak kiegészítő hűtésként vehető figyelembe. Hűvős víz fűtőcsövekben való keringtetésével az ember test felesleges és a környezetnek átadott hőjét a hűvös felületeken át elszállítjuk a helyiségből. Ennek érdekében szükségünk van pl. hőszivattyúra, talajkollektorra/talajszondára vagy forrás-/nyelőkútra.

A legfontosabb kérdések – összefoglalva

Miért szereltessünk utólag padlófűtést?

Élvezhetjük a sugárzó fűtés által kínált jó hőérzetet és egész évben meleg padlófelületen járhatunk. Ezen felül, pénzt takarítunk meg: a padlófűtés alacsony előremenő fűtővíz-hőmérséklettel üzemel, így egy hagyományos fűtéshez képest akár 25% energiaköltség takarítható meg.

Mire ügyeljünk az utólagos beépítése során?

  • A hordozófelület legyen száraz, sík és terhelhető
  • A rendszer szerkezeti vastagsága
  • A rendszer alacsony fajlagos súlya
  • A padlószerkezet hőszigetelése: ne veszítsünk energiát a hideg felületek felé

Lehetséges-e csak egy-egy helyiséget utólag padlófűtéssel ellátni?

Ha hagyományos, magas hőmérsékletű fűtéssel ellátott épületben szeretnénk a pl. fürdőszoba felújítása során padlófűtést beépíttetni, úgy szárazfektetésű rendszer választása különösen javasolt. Ebben az esetben egy speciális osztó-gyűjtővel kapcsoljuk az 1-2 fűtőkört az épület meglévő fűtési hálózatára.

Mely burkolóanyagokat választhatjuk a fűtőfelületünkre?

  • Kőburkolatok
  • Laminált padlók vagy többrétegű parketták
  • Kerámia burkolatok
  • Linóleum, vinyl
  • Padlószőnyeg

Fontos, hogy a padlóburkoló anyag gyártója nyilatkozzon arról, hogy a megvásárolni kívánt burkolóanyag padlófűtő felületeken problémamentesen elhelyezhető és üzemeltethető.

smarthaus facebook

ajánlatkérés | központi telefonszám | +36 30 721-2648