fbpx
egézséges klíma mennyezethűtés falhűtés variotherm

A falhűtés és a mennyezethűtés 8 előnye

A hagyományos klímaberendezések alternatívái – a mennyezethűtés és a falhűtés

A forró nyári periódusok napjainkban egyre melegebbek és hosszabbak lesznek. Az éjszakák melegek, a nyugodt pihenés csak álom és sokszor csak egy megoldás marad: hűtenünk kell. De tényleg a klímaberendezés az egyetlen megoldás? Miért ne hűthetnénk a mennyezeten vagy a falak segítségével? Bemutatjuk a hagyományos klímaberendezések legjobb alternatíváit.

Felülethűtés vagy klíma – a különbségek

egézséges klíma mennyezethűtés falhűtés variotherm

A felülethűtések – a klímákkal ellentétben – nem fújnak hideg levegőt a helyiségbe, hiszen működésük a sugárzásos hőcsere elvén alapul. mely a mennyezet és a falak lehűtésével valósul meg. Ennek köszönhetően helyiségünk huzatmentes, így a por és baktériumok áramlása elenyésző marad, mely jelentős mértékben javítja a légúti allergiával élők életminőségét. Mind a mennyezethűtés mind pedig a falhűtés zajmentes, így éjszaka is problémamentesen üzemeltethető.

Egészség- és klímabarát megoldásaink energiatakarékosabbak, mint a közismert helyiségklímák. A mennyezet- vagy falhűtő rendszereket használók – a sugárzásos hőcserének köszönhetően – már 26°C-os hőmérséklet mellett is kellemes hőérzetet élveznek. Tudjon meg többet hőérzet és a hőmérséklet kapcsolatáról.

Összehasonlításul, egy meleg , nyári napon helyiségünket hagyományos klímaberendezéssel 23 °C-ra kell, hogy lehűtsük ahhoz, hogy jó hőérzetünk legyen. Mivel minden egyes °C helyiség-hőmérséklet emelés 10% hűtésköltséget takarít meg, így a felülethűtő rendszerek segítségével akár 30% energia is megtakarítható.

A mennyezet- és falhűtő rendszerek választásával a helyiségek berendezése során is nagyfokú szabadságot élvezhetünk: mivel ezek a mennyezet- vagy falsík alá kerülnek, nem befolyásolják belsőépítészeti elvárásainkat. Nincs többé zavaró klímaberendezés a helyiségben.

Hogyan működik a mennyezethűtés és a falhűtés?

A hűtőfelületekbe épített csövekben nagyjából 16 °C hőmérsékletű vizet áramoltatunk, mely lehűti magát a felületet. Ez biztosítja ez emberi test számára, hogy annak felesleges hőjét a környezetén keresztül átadhassa a hűtőfelületnek, amely ezt a keringtetett víz segítségével elvezeti. Kialakul a kellemesen hűvös helyiségklíma, amely leginkább arra emlékezet, mintha egy nagy fa árnyékában hűsölnénk.

Összefoglalva: a hagyományos klímaberendezésekkel ellentétben a felülethűtések magát az emberi testet hűtik, nem pedig a helyiség levegőjét.

A mennyezethűtés és a falhűtés utólagos kialakítása

Mint száraztechnológiás rendszer, a mennyezethűtés és a falhűtés utólagosan is beépíthetők. Az építésbiológiai védjeggyel rendelkező gipszrost modulokat fa vagy fém tartószerkezetekre csavarozzuk. Az egyes modulok élét fugaragasztó alkalmazásával ragasztjuk össze, majd modulok hátoldalába ágyazott hűtőcsöveket a hűtési osztógyűjtőre csatlakoztatjuk. A felület glettelését és festését követően a hűtő- és fűtőrendszer elkészült! A száraz rendszerű mennyezethűtések olyan műemlék épületekben is alkalmazhatók, ahol a padlót – bármilyen oknál fogva – nem szabad vagy nem lehet megbontani.

Télen fűt – nyáron hűt

Ahogyan nyáron hűtjük a mennyezet- vagy falfelületeket, ezeket – a kellemes meleg téli megteremtésének okán – fűthetjük is. A fűtéshez és a hűtéshez ugyanazt a rendszert alkalmazzuk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két funkciót ugyanazzal az egy felülettel, csővezeték-rendszerrel és osztó-gyűjtővel szolgáljuk ki. Sok – általunk is alkalmazott – modern hőszivattyú alkalmas a fűtési és hűtési feladatok ellátására anélkül, hogy ez jelentős többletköltséget jelentene.

A felülethűtés előnyei a klímával szemben

 • Nincsenek zavaró klímagépek a falakon
 • Nincs huzat, nincs porkeringtetés
 • Zajmentes – éjszaka is üzemeltethető
 • Kitűnő hőérzet a sugárzásos hőcsere elvén
 • A hőmérséklet helyiségenként külön szabályozható
 • Akár 30% energiaköltség-megtakarítás
 • Karbantartásmentes
 • 10 év garancia

Vannak-e hátrányai a felülethűtéseknek a klímákkal szemben?

Amennyiben a két eltérő elven alapuló hűtőrendszer bekerülési költségeit vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a felülethűtések választásakor nagyobb kiadással kell számolnunk, mint a klímák esetén. Mivel üzemeltetésük 30%-kal gazdaságosabb, így ezen egyszeri beruházási költség-különbözet néhány éven belül megtérül. Mindez messze kényelmesebb hőérzet mellett! A falfelületek bútorozása nem választható meg tetszés szerint, mert a fűtő- és hűtőteljesítményt a bútorok jelentősen befolyásolhatják. Ennek ellenére így is sok szabadságot hagynak a berendezés során. A hűtőfelületeken minden probléma nélkül helyezhetünk el pl. képeket. Az általunk alkalmazott csövek – a csőfalak alumínium rétegének köszönhetően – elektronikus csőkeresővel vagy termofólia alkalmazásával bármikor megtalálhatók.

A legfontosabb kérdések – összefoglalva

Hogyan működik a falhűtés?

A beépített csövekben áramoltatott kb. 16°C-os víz lehűti a felületeket. Az emberi test felesleges, leadott hőjét a környezetén keresztül átadja a hűtőfelületnek, melyet az a víz segítségével elvezet. Tudjon meg többet a felülethűtések által nyújtott kényelemről.

Beépíthető-e utólag egy mennyezethűtő rendszer?

A száraz rendszerű mennyezet- és falhűtő rendszerek utólag is beépíthetők. A beágyazott hűtőcsövekkel készülő modulokat a helyszínen elkészített tartószerkezetre csavarozzuk. E mennyezethűtések olyan műemlék épületekben is alkalmazhatók, ahol a padlót nem szabad vagy nem lehet megbontani. Itt informálódhat a száraz rendszerű felülethűtésekről.

Milyen előnyei vannak a mennyezethűtéseknek és falhűtéseknek?

A mennyezethűtés és a falhűtés hőérzete – a sugárzásos hőcsere elvének köszönhetően – kitűnő. A hűtés nem okoz huzatot, így poráramlást sem. Mivel teljesen zajmentes, így éjszaka is üzemeltethető. A további előnyökről itt olvashat.

Hogyan hűthetem lakásomat, irodámat a leghatékonyabban a nyári melegben?

Ha sem felülethűtés, sem klíma vagy ventilátor nem áll rendelkezésünkre, összeszedtük javaslatainkat a hőség elviselhetőbbé tételére:

 • Tartsunk a lakásban nedves törülközőket
 • Tartsuk zárva az ablakot
 • Sötétítsünk be
 • Kapcsoljuk ki az elektromos gépeket, fogyasztókat
 • Hozzunk zöld növényeket

A kellemesen hűvös, nyári helyiségklímával kapcsolatos további javaslatainkat itt találja meg.

smarthaus facebook

ajánlatkérés | központi telefonszám | +36 30 721-2648