fbpx
bazilika-pecs-epuletautomatika

A Pécsi Bazilika – kiemelt épületautomatizálási referenciánk

Az MSZ EN 15232 szabvány – az épületautomatika alapjai

Az MSZ EN 15232 szabvány – az épületautomatika alapjai

Az MSZ EN 15232:2012 négy kategóriára osztja az épületeket és azok paramétereit, majd előre meghatározott mérési és szimulációs adatok felhasználásával szorzótényezőkkel és százalékos súlyozással meghatározza az energiafelhasználást. „A” kategória: (legjobb) Magas...

bővebben

Esettanulmány – a Pécsi Bazilika épületautomatizálása

2019. nyarán az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Pécsi Egyházmegye megbízásából lehetőségünk nyílt a Pécsi Bazilika épületfelügyeleti, épületgépészeti rendszerei épületautomatizálási terveinek elkészítésére.
A tervezési munka alapadataiként az épület építészeti, belsőépítészeti, épületgépészeti, épületvillamossági és gyengeáramú tervei, valamint az egyeztetéseken meghatározott tervezési feladatait vettük figyelembe.

Mint a svájci központú Siemens AG kiemelt Solution Partnere, a Bazilika részére gépészeti működtető – adattároló egységes automatika rendszert terveztünk, mely a Siemens DESIGO termékcsaládján alapul.

siemens-desigo-smarthaus

A DESIGO különféle épületekhez és különféle felhasználási célhoz alkalmazható épületautomatika rendszer. A rendszer nagy megbízhatóságú, nyílt szabvány szerinti kommunikációjú teljes körű integrálhatósági opciókat tesz lehetővé. A DESIGO-val a bevizsgált épületautomatikai rendszerelemek a legmagasabb kategóriában teljesítik az EN 15232 európai szabvány előírásait.
Automatika szinten a primer rendszerek vezérlését a DESIGO PX, üzemeltetését a PX WEB web-kliens végzi. A DESIGO I/O modulok biztosítják a kapcsolatot a beavatkozókkal és az érzékelőkkel.

A Bazilika automatizálási rendszere kapcsolódik a felügyeleti DESIGO DCP programot futtató számítógéphez, így képeznek együtt működtető/felügyeleti automatikát.

smarthaus-siemens-desigo-display

DESIGO DCP épületfelügyeleti rendszer több felügyeleti terület integrálásával és központi menedzselésével valósítja mega az épület gazdaságos és egyszerű üzemeltetését.
A hűtő, szellőztető és légkondicionáló (HVAC), helyiség automatizálás és beléptető rendszerek mellett a DESIGO CC integrálja az energia fogyasztás mérő berendezéseket is. A vezérlő egységek a különféle rendszerekben mért adatokat közvetlenül a DESIGO CC-hez tudják továbbítani, ezáltal a felhasználók leolvashatják az épületen belüli különféle működési és fogyasztási értékeket.

A tervezett eszközök (szenzorok és beavatkozók) Siemens gyártmányú berendezések. A DESIGO rendszer egyedileg címzett eszközökből és a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs hálózatból áll. A kommunikáció nyelve a nagy kiterjedésű épületek felügyeletére alkalmas BACnet/IP, mely a korszerű épületautomatizálás egyik alapvető eszköze.

smarthaus-bacnet-epuletautomatizalas

Az épületben gépi kiegyenlített szellőzés került tervezésre.
Gépi szellőztető rendszerből több is található az épületben. Ezek a Bazilika főhajója és az egyes kápolnák szellőztetéséről gondoskodnak: a főhajóban általános szellőzés, míg a kápolnákban és sekrestyékben a szellőztetés páratartalom-szabályozással egészül ki.

smarthaus-bazilika-pecs-dali-erzekelok

A központi szellőző gépek DencoHappel gyártmányúak. Vezérlésüket légkezelőként a saját vezérlőegységük végzi.
A főhajót szellőztető rendszereit 4db ISYteq, míg a kápolnákat és a sekrestyéket szellőztető rendszereket 4 db C5-12 vezérlőegység szolgálja ki. Az automatika teljesen kompatibilis az adatpontok és kommunikáció tekintetében a DESIGO rendszerrel.

A vezérlőegységekkel történő adatkommunikáció Modbus RTU csatlakozáson keresztül történik. Az épületfelügyeletben ezáltal az összes légkezelő vezérelhető, paramétereik, hibajeleik megjeleníthetők, tárolhatók.

A Bazilika fűtése parapet fan-coil készülékek, padlókonvektorok és a főhajó padsorai alá tervezett padlófűtéssel történik.

smarthaus-bazilika-pecs-padlokonvektor

A berendezések vezérlése, hibajelek fogadása az épületfelügyeleten keresztül történik, a belső hőigények és időjáráskövető szabályozás alapján.

Az épületfelügyelet működéséhez 2 db elosztó szekrényt terveztünk és gyártottunk. Ezek az épület északi és a déli hőközpontjaiban kerültek elhelyezésre. Ugyanitt találhatók a tervezett fűtés, hűtés és használati melegvíz előállító és továbbító, illetve ezek – valamint a szellőztető rendszerek – vezérlő berendezései.

A Bazilika épületének hőleadói, padlófűtési körei időjárás és igény függő szabályozással rendelkeznek. A körökön keringtető szivattyúk, keverő szelepek találhatók. A Wilo Stratos MAXO keringtető szivattyúk modbus kommunikációval kapcsolódnak az épületfelügyelethez.

smarthaus-wilo-stratos-maxo-epuletautomatizalas

A tervezés és a megvalósítás során kialakított épületfelügyeleti rendszerrel vezéreljük a berendezéseket, fogadjuk azok üzemi és hibajeleit, melyeket megjelenítjük és tároljuk.

smarthaus-bazilika-pecs-siemens-desigo-szekreny

Tervezési feladat volt a fővezetéki és elosztó hálózat áramellátásának figyelése, mérése.
Minden, az elosztó hálózat végpontjain lévő elosztók fázisállapotát vizsgáljuk. Fáziskimaradás, szakadás, hiba esetén az épületfelügyelet hibajelzést küld.

Az épületfelügyeleti rendszer bővítése a továbbiakban a külső és belső világítás, az árnyékolás és a vagyonvédelem irányában lehetséges.

Smarthaus - Bazilika-vilagitas

smarthaus facebook
Az MSZ EN 15232 szabvány – az épületautomatika alapjai

Az MSZ EN 15232 szabvány – az épületautomatika alapjai

Az MSZ EN 15232:2012 négy kategóriára osztja az épületeket és azok paramétereit, majd előre meghatározott mérési és szimulációs adatok felhasználásával szorzótényezőkkel és százalékos súlyozással meghatározza az energiafelhasználást. „A” kategória: (legjobb) Magas...

bővebben

ajánlatkérés | központi telefonszám | +36 30 721-2648